Moderne Stofbleer i praksis - NAT

Moderne stofbleer – Praktisk og diverse

 photo 139AA59B-5524-45F2-92A1-9056E8820BC7_zpsb22vovkz.png~original

Nu har jeg efterhånden skrevet en del om stofbleer og her kommer sidste kapitel i føljetonen. Det praktiske og alle de små ting, der ellers lige måtte være. Så håber jeg efter dette indlæg, at jeg er kommet omkring de spørgsmål, der dukker op når man vil eller overvejer at starte på stofbleer.

Jeg vil starte med at fortæller om wetbags, for det er første step når man piller en brugt ble af barnet. En wetbag er en vandtæt pose, som du kan putte de beskidte bleer i indtil de skal vaskes. Vi har 3 store wetbags (DISSE) som vi bruger ved puslebordet og så har vi forskellige små som vi bruger på tur og i vuggestuen. Hvis vi har en tisble smider vi den bare i wetbagen. Har vi en lorteble er proceduren en lidt anden. Vi bruger blepapir (DETTE), som vi ligger i bleen inden vi giver hende den på. Papiret opfanger ”fyldet” ved lortebleer og kan bare pilles af og skylles ud i toilettet. Det gør tager altså det værste. Det vil dog være løgn at sige, at vi altid kun har lorte på papiret. Det er nok oftere omvendt. Men det bliver dog oftere og oftere at papiret tager det hele jo mere fast hendes føde bliver (ja, meget lækkert emne, I know, men det er jo ligesom et emne når man snakker om bleer). Vi klipper papiret i to, da så passer bedre i størrelse til vores bleer. Har hun kun tisset kan papiret bare smides med til vask. Det kan holde til 4-5 vaske.
Når vi så har smidt papiret til vask, så skyller vi bleen i vores vask i bryggerset, hvis der er kommet noget på selve bleen eller indlægget. Så lægger vi de dele, der er blevet beskidte i blød i en balje med lidt pletfjerner. Det kan godt være, at dette ikke er nødvendigt, men det gør i hvert fald, at vi ikke oplever problemer med pletter og har heller ikke lortebleer til at ligge og lugte. Får man problemer med pletter kan man hænge bleen efter vask til tørre i sollys, så bleger det pletten.

Wetbagsene kan vaskes sammen med bleerne. Jeg lyner op tager fat under posen og vender indholdet ud i vaskemaskinen og smider posen med ind. Så der er ikke noget med at skulle røre ved alle bleerne igen. Vi har ikke meget gulvplads ved vores pusleplads, derfor har vi valgt en wetbag med lynlås, som hænger i en krog ved puslebordet. Generelt er vi mest til wetbags med lynlås, synes de lukker bedst. Vi oplever ikke pt problemer med at wetbagsene kommer til at lugte mellem vaske. Det gjorde vi lidt i sommers, måske pga. varmen, måske fordi der godt kunne gå længere tid mellem vaskene. Nu hvor vi vasker til vuggestue vasker vi altid hver 2. dag og nu synes jeg ikke vi har nogle lugtgener fra wetbagen.

Som sagt vasker vi hver 2. dag. Vi vasker på 60 gr. med forvask og ekstra skyl. Vi bruger blevaskemiddel fra Ulrich (DETTE) og kalkfjerner også fra Ulrich (DETTE) . Hvis jeg synes bleerne lugter meget eller der er andet kan jeg finde på at putte lidt pletfjerner i forvasken.
Vi har tidligere haft problemer med, at vores bleer meget hurtigt lugtede af ammoniak når hun havde dem på. Altså også når hun kun havde tisset lidt. Det viste sig at være fordi jeg vaskede med for lidt vaskemiddel. Jeg havde nemlig læst i diverse stofblegrupper, bl.a. på Facebook, at man skulle bruge halv mængde vaskemiddel for at det ikke ophobede sig i bleerne og dermed fik dem til at lugte pga. det. Det viste sig så bare at være for lidt til at få vores bleer rene. Jeg har nu lært, at lugter de surt, så skal der mindre vaskemiddel i og lugter de af ammoniak, så skal der mere i. Det fungerer i hvert fald for os og vi har slet ikke samme lugtproblemer nu, som tidligere.
Døjer man med at bleerne bliver ved med at lugte kan det dog også være de skal strippes – og nej, det er ikke noget frækt i dette tilfælde. At strippe bleer er at rengøre dem i dybden for ophobet kalk, vaskemiddel, creme eller lignende. Så kan bleerne nemlig enten komme til at lugte eller suge dårligere. Der findes et hav af måder at strippe på, og jeg tror ikke jeg har fundet min ynglings endnu. Jeg vil allerhelst strippe i vaskemaskinen og ikke i et badekar eller i en balje. Derudover har jeg læst, at nogle måder at strippe på kan være hårde ved PUL’en (det vandtætte lag i bleen). Du kan læse lidt mere om stripning HER

Det sidste jeg vil komme ind på burde måske have været det første, for det er hvordan vi sætter bleerne for at de holder tæt. Hvis vi oplever, at en ble ikke holder tæt er det nemlig enten fordi den enten ikke sidder ordentlig eller fordi den ikke er blevet skiftet tids nok. Som udgangspunkt holder stofbleer jo lidt kortere end papirbleer.
Nå tilbage til hvordan vi sætter dem. Min kæreste og jeg gør det ikke helt ens, men her får I min måde. Jeg starter med at sætte den ene side af bleen godt ind i lysken og så spænde den side. Det er vigtigt, at bleen kommer godt ind i lysken og ikke først sidder lidt længere nede på låret. Så kan det nemlig lække. Derefter former jeg midten af bleen til en U-form og får den modsatte side til at pakke ind i den anden lyske, hvorefter jeg til slut spænder den side. Det er vigtigt at man ikke spænder for stramt om maven for det kan faktisk gøre, at bleen lækker ved lårene.
Om man sætter bleerne på præcis som jeg gør, det kommer sig ikke så nøje. Bare de sidder helt inde i lysken er hver side.

Det var det sidste om at bruge stofbleer – og dog, jeg har lovet at fortælle om vi endte med at købe AIO-bleer til vuggestuen og hvilke vi så fald valgte. Jeg kan afsløre, at vi købte nogle og vi er meget glade for dem. Det skal jeg nok fortæller mere om i næste indlæg.

Er du selv stofblemor så må du meget gerne komme med inputs, hvis du har nogle!

Anne Pahl

Ingen kommentarer endnu

Der er endnu ingen kommentarer til indlægget. Hvis du synes indlægget er interessant, så vær den første til at kommentere på indlægget.

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Moderne Stofbleer i praksis - NAT