Nedtælling

Graviditets-kilo so far

 photo 0D865AB8-25E8-4FA9-88CB-DF648DB3E61B_zpsk73rfnpc.jpg~origianl

Vægt og graviditet – To ord som hænger uløseligt sammen. Langt, langt de fleste tager på under en graviditet og jeg tror også langt de fleste er meget optagede af, hvor meget eller hvor lidt det bliver til.

Som en tommelfingerregel for, hvad man kan regne med at tage på når man er gravid kan man tage udgangspunkt i sit BMI inden man blev gravid. Jeg havde et BMI indenfor normalen, så i mit tilfælde står der de fleste steder, at jeg kan regne med at tage 10-15 kg på.

Da jeg nåede til uge 12 og 1. trimester var ovre havde jeg taget 1 enkelt kilo på. Jeg tænkte ikke videre over vægten på det tidspunkt, jeg følte mig bare godt tilpas.
Da jeg nåede bare 2 uger længere hen havde jeg allerede taget 4 kg. på. Wow! Det var første gang i graviditeten jeg på ingen måde havde det godt med tallet på vægten. Jeg stressede over det og følte mig alt for tyk.
Det skal dog siges, at jeg havde spillet musical i de uger og jeg i den periode altid plejer at tage på, også de foregående år. Der ryger simpelthen bare for meget kage, slik og junk ned i de uger. I år var jeg bare meget mere opmærksom på min vægt end jeg plejede.
Allerede ugen efter var jeg dog nede på en total på +3 kg og den vægt holdt de næste 3 uger. Jeg følte mig igen tilpas, men var samtidig blevet meget mere optaget af, hvad tallet stod på når jeg vejede mig en gang om ugen.

Fra ca. midt i 2. trimester og 5 uger frem tog jeg mere eller mindre et kg på om ugen. Øv, hvor jeg virkelig syntes det var surt! Jeg trænede stadig og spiste ikke fuldstændig vanvittigt, så jeg syntes virkelig det var træls og uretfærdigt. Hver lørdag når jeg skulle på vægten var jeg sådan lidt smånervøs og hver gang jeg så det nye tal blev jeg i lidt dårligt humør. Ikke at jeg gik rundt og tænkte på det hele tiden eller kun fokuserede på vægt, men jeg syntes da ikke det var det fedeste.
Men når jeg kiggede mig i spejlet så jeg en flot mave, som sad præcis som den skulle. Alle sagde til mig at jeg bar det flot og det kun kunne ses på maven. Så ja, tallet var træls, men jeg kunne virkelig godt lide den flotte bule jeg så i spejlet. Det var nok det der gjorde, at jeg ikke lod mig så helt ud af at det var lidt til den høje side.
Fra da og til nu har det svinget lidt. Ca. hver anden uge har jeg næsten ikke taget på og hver anden har jeg hoppet et kg. ca.

Jeg er nu gået ind i 3. trimester, den sidste del af graviditeten, hvor man skal regne med, at tage ca. ½ kg. på om ugen. Da jeg i lørdags var på vægten og gik ind i dette trimester sagde vægten +11,6 kg. Det er mere end jeg havde regnet med på nuværende tidspunkt, men nu har jeg efterhånden i en del uger ligget over, det jeg havde forventet inden jeg blev gravid, så jeg tror lidt jeg har vænnet mig til det. Jeg er blevet bredere om hofterne, lårene er vokset en del og der er dukket et par kærlighedshåndtag op. Men langt det meste sidder stadig på maven og jeg bliver SÅ glad hver gang jeg ser bulen i et spejl. Jeg er altså også ved at gro et menneske. Og det er fantastisk!

Jeg er havde et mål i starten om at holde inden for de “normale” 10-15 kg. Det tror jeg ikke længere er realistisk. Jeg kunne nu godt tænke mig at holde mig under 18. Hvorfor lige 18 kan man så måske tænke? Da jeg studerede var jeg med til at lave en opgave om graviditet og i den forbindelse lærte jeg, at risikoen for svagerskabsdiabetes, svangerskabsforgiftning og for at sprække under fødslen steg efter de +18 kg. Kan jeg holde mig under det vil jeg blive rigtig glad. Bliver det ikke sådan, så går det også nok. Det vil også være ok for mig, hvis jeg bare kan holde mig under de +20. Så skal der nemlig ikke stå et nyt tal forrest på vægten.

Men igen – der vokser et rigtigt lille menneske i min mave. Jeg ved godt, at man ikke skal bruge det som en undskyldning for at grovæde, men så længe jeg ved med mig selv, at jeg spiser nogenlunde fornuftigt og stadig er rimelig fysisk aktiv, så er jeg nogenlunde rolig. Jeg er spændt på hvad tallet ender på, men jeg er heller ikke i tvivl om, at jeg nok skal komme af med det igen efterfølgende. Jeg vil rigtig gerne amme, hvilket de fleste siger man taber sig en del af. Jeg har kunnet læse mig frem til at det er omkring 500-1000 kcal om dagen. Det er jo ikke så lidt endda. Derudover er jeg ret (læs: meget!) forfængelig, så er jeg ikke tilfreds med, hvordan det hele er efter fødslen er jeg ret sikker på, at jeg vil være stædig nok til at få indarbejdet lidt ekstra træning i min hverdag.

Under alle omstændigheder er det alle kiloene hver – der kommer jo den dejligste lille spire ud af det.

Anne Pahl

4 kommentarer

 • Årh ja de ekstra kilo’er er ikke så sjove, men ja de er virkelig det hele værd, når man får den lille skabning op i armene <3 <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Eli

  Årh ja de kilo’er der. Men de fleste hopper heldigvis hurtigt af igen 😀 Og ja, så kommer der virkelig den dejligste lille spire ud af det 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Chokolade

  ihh søde vi er så spændte på at se den dejlige spire! bonus moster er klar

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Anne Pahl

   Du er altid velkommen 😊 Vi skak også ud at se jeres nye hus når I kommer på plads 😊

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

 

Næste indlæg

Nedtælling